Dutch | England | France | Deutschland | PolskaDutch Home | info@parasiet.com | Login

 

 

♦ Welkom bij Parasiet.com, de website bevat informatie over parasieten en de test op parasieten van de darm ♦

Parasieten Test Aanvragen

Giardia lamblia en Cryptosporidium

Giardia lamblia
Giardia lamblia behoort tot de Flagellaten, eencellige parasieten die zich voortbewegen met behulp van zweepdraden. Giardia lamblia is een parasiet die de dunne darm aantast. De parasiet hecht zich door middel van een zuignap aan de darmwand waardoor schade ontstaat.

Aantallen
Wereldwijd veroorzaakt Giardia lamblia bij 200 miljoen mensen diarree en buikpijn. Jaarlijkse worden er een half miljoen nieuwe gevallen gemeld. In de Nederlandse huisartsenpraktijk wordt bij 6% van de mensen met chronische darmklachten Giardia lamblia in de ontlasting gevonden. Bij kinderen ligt het percentage wat hoger.
Besmetting met parasieten komt zeer regelmatig voor op peuterspeelzalen. Ook ouderen kunnen besmet raken, zowel in het verzorgingtehuis als door contact met kleinkinderen.

Klachten
Giardia lamblia tast de dunne darm aan, waardoor de voedselopname kan afnemen. Hierdoor kan, vooral bij kinderen, een te laag gewicht ontstaan. Kinderen die besmet zijn hebben vaak een bleek gezicht en kringen onder de ogen; zij zijn hangerig, hebben stinkende ontlasting en slapen niet goed. Mineralen zoals ijzer kunnen verloren gaan, waardoor bloedarmoede kan optreden en vermoeidheid. Bij mensen met bloedarmoede wordt aangeraden een test op Giardia lamblia aan te vragen. Voor ouderen betekent besmetting een verhoogd risico op uitdroging en ondervoeding.
Winderigheid
Opgezette buik
Stinkende vettige diarree
Buikpijn (komt voor bij 50%)
Misselijkheid
Gebrek aan eetlust
Bloedarmoede (bij kinderen 26%)
Laag gewicht (komt voor bij 20-10%)
In combinatie met darmklachten: eczeem, jeuk, vermoeidheid, slapeloosheid, misselijkheid, hoofdpijn, afgenomen concentratievermogen, griepachtig gevoel, soms koorts.

PrikkelbaarDarmsyndroom
Van patiënten met darmklachten, geduid als PrikkelbaarDarmsyndroom, is 6% besmet met Giardia. Al deze personen hebben niet-specifieke, meestal milde darmklachten. Men kan op basis van het klachtenpatroon geen onderscheid maken tussen PDS-klachten en besmetting met Giardia lamblia.

Diagnose
Het laboratorium zal de qPCR gebruiken voor het aantonen van Giardia lamblia, een analyse waarbij het DNA van de parasiet wordt opgespoord. Daar de parasiet niet dagelijks wordt uitgescheiden is het van belang de ontlasting op te vangen op een dag van klachten.
Bij aanhoudende buikklachten wordt ook onderzoek naar Dientamoeba fragilis en/of Blastocystis hominis aanbevolen.

Behandeling
De uitslag moet altijd worden besproken met de arts, die de behandeling kan inzetten. Het wordt aangeraden andere gezinsleden te laten onderzoeken, daar de parasiet besmettelijk is.

Nacontrole
Gezien de medicatie niet altijd aanslaat, is het van belang een nacontrole aan te vragen. Men ziet een stijgende resistentie tegen metronidazol.

Cryptosporidium spp.
Cryptosporidium is verantwoordelijk voor 2-3% van de oorzaken van acute diarree; chronische diarree worden echter voor 1% van de gevallen veroorzaakt door Cryptosporidium spp. In de meeste gevallen verdwijnt een Cryptosporidium infectie spontaan.
Vooral bij personen met een zwak immuunsysteem, in het bijzonder HIV-positieve patiënten,  kan de diarree lange tijd aanhouden.
Ook dieren kunnen besmet zijn. Ongeveer 4% van het slacht vee heeft C. parvum in de darm, vooral jonge dieren zijn geïnfecteerd. Ook mest kan Cryptosporidium bevatten. De parasiet kan voorkomen in het water van sloten en plassen.

Wanneer heeft het zinvol de G.lamblia en Cryptosporidium test aan te vragen?
Wanneer u getest wilt worden op parasieten is het aan te bevelen alle testen te gelijkertijd aan te vragen: D.fragilis, B. hominis, Giardia lamblia en Cryptosporidium spp..
Parasieten die de dunne darm infecteren, Giardia lamblia en Cryptosporidium spp. komen  minder vaak voor dan dikke darmparasieten. Giardia wordt bij 5 tot 6% van de mensen met chronische darmklachten aangetroffen in de ontlasting. Een test op Cryptosporidium is vooral zinvol bij chronische diarree, er is 1% kans op een positieve vondst. Men na het zwemmen in openwater en ook in zwembaden Cryptosporidium en G.lamblia oplopen. Wanneer er na het zwemmen diarree optreedt, is het raadzaam onderzoek naar Giardia lamblia en Cryptosporidium spp. in gang zetten.

 

Parasieten

 

Ik heb het disclaimer en de algemene voorwaarden volledig gelezen en ga ermee akkoord.

Of betalen via PayPal (MasterCard, Visa, American Express)

Of betalen via

overboeking
Aanvraag via overboeking:
wilt u liever een test aanvragen via overboeking, dan kunt u deze stappen volgen.

Stap 1. Kies welke parasieten test (los of pakket) u wilt bestellen:
(De Giardia lamblia/Cryptosporidium spp. analyses worden aangeboden als één test). Er zijn 3 keuzes. De prijzen zijn inclusief de verwerkings- en de verzendkosten. Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis of Giardia lamblia/Cryptosporidium spp.
A - Dientamoeba fragilis (LOS) - €75,00 EUR
B - Blastocystis hominis (LOS) €75,00 EUR
C - Giardia lamblia (+Cryptosporidium) (LOS) €75,00 EUR
D - Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis (PAKKET) €125,00 EUR
E - Dientamoeba fragilis en Giardia lamblia (+Cryptosporidium) (PAKKET) €125,00 EUR
F - Giardia lamblia (+Cryptosporidium) en Blastocystis hominis (PAKKET) €125,00 EUR
G - Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis en Giardia lamblia (+Cryptosporidium) (PAKKET) €160,00 EUR

Stap 2. Boek het bedrag over op ons rekening:
Naam: Darmparasieten
Bank: Rabobank
Rekening Nummer: NL84 RABO 0146 4285 79
Plaats: Leeuwarden
Omschrijving: Uw Volledige Naam

(Vanuit het buitenland)
BIC / SWIFT code: RABONL2U
IBAN: NL84 RABO 0146 4285 79

Stap 3. Stuur ons een per email een bevestiging naar info@parasiet.com. Zodra deze bevestiging binnen is ontvangt u een pakket binnen 3 werkdagen bij u thuis. (hierna volgt u de instructies die bij het pakket zijn meegeleverd).

Als u meer vragen heeft of aanvullende informatie wilt ontvangen, neem dan graag contact met ons op: info@parasiet.com. Wij zullen u graag van dienst zijn.

Parasiet.com is onderdeel van Darmparasieten.
KVK: 32122020

 

↑ Terug naar de top om te bestellen ↑

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BESTEL HIER DIRECT EEN PARASIETEN TEST.

Wij danken u van harte voor het bezoeken van deze website en hopen u voldoende te hebben geïnformeerd. Het is ons doel een bijdrage te leven aan de diagnostiek bij darmproblemen. Daar een op de vijf mensen darmklachten heeft, levert ontlastingsonderzoek een grote bijdrage aan het opsporen van de oorzaak van de klachten. Bij veel mensen is de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom, PDS, gesteld zonder dat er onderzoek plaatsvond. Het blijkt echter dat meer dan 30% besmet is met parasieten.

Veel artsen geven aan niet onderlegt te zijn in de parasitologie. Wanneer de arts geen test op parasieten heeft aangevraagd, komt dat door onbekendheid met dit onderwerp. Echter besmetting met parasieten is niet langer het gespecialiseerde terrein van de tropengeneeskunde. Door toerisme en immigratie komt men in contact met parasieten, die vroeger vooral voorkwamen in (sub)tropische gebieden. Kinderen zijn vaak besmet en kunnen parasieten opdoen op de peuterspeelzaal. Het laboratorium gebruikt geavanceerde DNA technieken en biedt de testen aan tegen een zo laag mogelijke prijs.


TOP